Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 pao je za oko 0,3 odsto.

Glavni svetski indeks akcija MSCI pao je za jedan odsto, dok je Volstrit počeo trgovanje "u minusu" u odnosu na jučerašnji dan, pre svega zahvaljujući vesti da je najveća američka banka Benk of Amerika zatražila dodatnu pomoć države, zbog čega su joj akcije pale za 27 odsto, na 7,44 dolara. Padu Volstrita je dodatno doprineo pad akcija druge velike bankarske grupacije Sitigrup za 23 odsto na 3,49 dolara), zbog očekivanih loših poslovnih rezultata koji bi trebalo da budu objavljeni sutra.

Strah da će bankama biti potrebna dodatna pomoć države izazvao je pad finansijskog indeksa "Standard end Pursa" za 7,6 odsto.

Vrednost evra pala je u odnosu na dolar i jen - u odnosu na američku valutu za 0,6 odsto, na 1,3073 dolara, a u odnosu na japansku za 0,4 odsto, na 116,85 jena.

Decembarski izveštaj o zaposlenosti u SAD, koji je pokazao da je u tom mesecu ukinuto više od pola miliona radnih mesta, dok se nezaposlenost popela na najviši nivo od 1993. godine, pojačala je zabrinutost da će se potrošačka tražnja u SAD dalje pogoršavati, prenele su agencije. Negativan trend i dalje vlada tržištem, ništa se nije promenilo u 2009. - izjavio je Dominik Von, viši diler u australijskoj kompaniji "CMC market", procenjujući da tržište akcija u sledećih tri do šest meseci i dalje očekuju teška vremena. Svetski indeks akcija MSCI pao je danas za 0,7 odsto, ostavši četvrti dan zaredom u "negativnoj teritoriji". Panevropski indeks FTSEurofirst 300, koji obuhvata najbolje evropske akcije, pao je za 0,9 odsto, posle gubitka od 0,5 odsto u petak. Japansko tržište akcija zatvoreno je zbog nacionalnog praznika. Očekuje se da sedam od 10 sektora u indeksu Standard i Purs 500 pokažu pad zarade na godišnjem nivou, što bi bio najveći broj sektora s negativnim rastom od četvrtog kvartala 2001. godine. Zabrinutost zbog pada američke, ali i globalne ekonomije pogodila je i cene nafte, koja je pojeftinila za više od 1,75 dolara, na 39 dolara za barel. Pre samo šest meseci, cena nafte je bila na rekordnom nivou od 147,27 dolara. Na tržištima valuta, jen je naglo skočio, dostigavši mesečni maksimum u odnosu na evro. Evropska valuta je pod pritiskom kako zbog bojazni za stanje evropske ekonomije, tako i zbog očekivanja da bi Evropska centralna banka mogla da se odluči na agresivno smanjenje bazne kamate kasnije ove sedmice kako bi podstakla rast posrnule kontinentalne privrede. Skoku jena pogodovao je i izveštaj sa ameriučkog tržišta radne snage. Evro je u podnevnom trgovanju izgubio 0,3 odsto vrednosti u odnosu na japansku, a bio bez promene u odnosu na američku valutu - vredeo je 120,84 jena i 1,3437 dolara. Dolar je pao u odnosu na jen, za 0,4 odsto, na 89,89 jena.
Evropske akcije su umereno poskupele, podstaknute rastom cena energenata i metala, dok je na deviznim berzama nastavljeno slabljenje dolara koji potkopava sve nestabilnija američka privreda, ali i gotovo nulti nivo bazne kamate u SAD.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300, koji meri prosečnu vrednost akcija najprofitabilnijih kontinentalnih kompanija, ojačao je na londonskoj efektnoj berzi za oko jedan odsto, pošto je krajem prošle sedmice oslabio pola procenta, tokom završne trgovine. Indikator FTSEurofirst 300 je ove godine oslabio, usled negativnih posledica globalne finansijske krize na tržište akcija, za visokih 46 odsto.

Evro je i danas napredovao prema američkom konkurentu i tokom rane podnevne trgovine na evropskom tržištu premašio je nivo od 1,43 dolara. Istovremeno je zajednička valuta 15 članica Evropske unije ojačala prema funti za 1,7 odsto, na rekordnih gotovo 98 penija, dok je dolar u Londonu kotirao 90 jena, što je nevelika razlika u odnosu na kraj prošle sedmice. Slabost funte bila je uočljiva i na osnovu osetnijeg pada vrednosti ostrvske valute ispod "kritične" granice od 1,50 dolara......

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 ostvario je nedeljni rast od čak 12,29 odsto, dok je rast kompozitnog indeksa Belexline bio 7,22 odsto.

- Za razliku od Beogradske berze, tržišta kapitala u regionu uglavnom su bila u "crvenom" - kazala je Cvetkovićeva, navodeći da je sarajevski BIFX pao za 1.5 odsto, makedonski MBI10 za 8.5 odsto, a slovenački SBI20 za gotovo pet odsto.

Rast su u nedelji između 22. i 26. decembra zabeležili crnogorski indeks Moste i hrvatski Crobex, za 18, odnosno nešto više od jedan odsto.

Na Beogradskoj berzi nedeljni promet, ostvaren kroz 1.714 transakcija, vredeo je nešto više od milijardu dinara, što je za 20 odsto više nego u trećoj decembarskoj sedmici. Trgovalo se sa ukupno 185 emisija akcija, od kojih je 51 ostvarila rast cene, 60 pad, dok se kod 74 cena nije menjala. Učešće stranih investitora i u posmatranoj sedmici kretalo se oko 60 odsto.

Ponovo se najviše trgovalo akcijama AIK banke, za više od 340 miliona dinara, a nove vlasnike je dobilo 176.556 hartija. Veće interesovanje investitora vladalo je i za akcijama "Metalca" i "Ratka Mitrovića", koje su realizovale 97,7 odnosno 96,4 miliona dinara prometa na nedeljnom nivou.

Kategoriju dobitnika činili su Univerzal banka sa plusom od gotovo 52 odsto, "Ikarbus" sa bezmalo 50 i "Globos osiguranje" sa nepuna 43 odsto, dok su se među gubitnike svrstali "Dijamant" sa padom od 30 odsto, "Simpo" sa više od 14 i "Banini" sa ravno 12 odsto.

 (Dalje)

I drugi indeks Beogradske berze stalno kliza, pa je Belexline na nekoliko koraka od početnih 1.000 poena.

Već duži vremenski period se nije desilo da nas na kraju nedelje obraduju pozitivne vesti na tržišnim segmentima u pogledu obima prometa i skoka vrednosti većeg broja akcija. Takođe, ni indeksi se nisu pokazali pozitivno, pa iz nedelje u nedelju nastavljaju sa sve većim padom, što kao rezultat ima postavljanje novih rekordnih i ovogodišnjih minimuma. Belex15 je u petak ostvario novi istorijski minimum, došavši na nivo od 525,65 indeksnih poena, i tu se i zadržao, dok je Belexline istog dana ostvario novi ovogodišnji minimum, ostvarivši nivo od 1.145,38 indeksnih poena. Ukupna realizacija trgovanja na tržištu akcija je ove nedelje u blagom porastu, dok je ukupan promet na tržištu obveznica jedva iznad 50 miliona dinara, što je oko četiri puta manje nego protekle sedmice. KATASTROFA :(