Indeksi akcija su u plusu, Belex15 je znatno porastao za 3,31 odsto na 642,67 poena, a opšti Belexline je u zelenom dva procenta i zaključen je na 1.262,98 poena čime je nastavljen uzlazni trend od prošle nedelje.
Najprometnije u kontinuiranoj trgovini i nadalje su akcije AIK banke sa prometom od 33,42 miliona dinara, uz rast cene za 8,6 odsto na 3.151 dinar. Akcije te banke porasle su od početka oktobra 13,2 odsto.
Akcijama Naftne industrije Srbije trgovano je u nešto većem obimu nego u petak, za 17,59 miliona i bez promene cene, pa je vrednost akcije trenutno 475 dinara.
Komercijalna banka imala je odličan promet od 10,68 miliona.
Jedna je od retkih akcija sa padom vrednosti u ponedeljak iako su njene hartije pojeftinile tek 0,15 odsto i cena na zatvaranju bila je oko 25.000 dinara.
Agrobanka beleži promet od osam i po miliona uz rast cene za 1,4 odsto na preko sedam hiljada dinara, a Energoprojekt promet od 6,7 miliona dinara uz skok cene akcije za 3,8 odsto na 980 dinara.
Među dobitnicima izdvajaju se kragujevačka Kredi banka čije su akcije skuplje za oko 19 odsto i vrednost hartije dostigla je 2.500 dinara.
Galenika Fitofarmacija beleži skok cene od devet procenata na 6.000 dinara, a i Soja protein i Tigar, sa A Listinga Beogradske berze, ubeležili su rast od 8,38 , odnosno pet procenata.
Pri tom, Soja protein imao je i promet hartijama od 6,3 miliona.
Pad cene imao je Progres od preko deset odsto, pa je vrednost akcije trenutno 105 dinara, a promet u ponedeljak je bio 52.482 dinara.
Samit G20, koji se po prvi put održava u Aziji, postao je centar međunarodnih napora za oživljavanje svetske ekonomije i sprečavanje budućih finansijskih previranja.
Neuspeh pregovora u Seulu mogao bi imati ozbiljne posledice, ukazuju analitičari. Postoji pretnja da zemlje nastave da zadržavaju kurseve svojih valuta na veštačko niskim nivoima kako bi svojim izvoznicima dale konkurentnu prednost na globalnom tržištu, što bi moglo dovesti do destruktivnog trgovinskog rata. Zemlje bi takođe mogle da stave barijere uvozu, čime bi se ponovila praksa koja je doprinela Velikoj depresiji iz 30-ih godina prošlog veka.
Postojala je velika nada da bi G20, koja okuplja bogate zemlje, kao što su SAD i Nemačka, kao i dolazeće džinove, poput Kine i Brazila, mogla biti svetski forum za iznalaženje ekonomskog puta za izlazak iz finansijske krize.
Sada se, međutim, čini da je sporazum nesiguran, s obzirom da je samit otpočeo neslaganjima između onih, kao što su SAD, koji žele da navedu Kinu da dozvoli svojoj valuti da ojača i drugih, koji su gnevni zbog odluke američke Uprave federalnih rezervi (Fed) da ulije još 600 milijardi dolara u posustalu domaću ekonomiju, što praktično devalvira dolar.
Obama je predočio svojim kolegama da SAD ne mogu dalje ostati raskalašni potrošač koristeći pozajmljeni novac i da je potrebno da ostale zemlje daju svoj doprinos sređivanju svetske ekonomije.
"Najvažnije što SAD mogu da učine za svetsku ekonomiju je da jačaju jer smo mi i dalje najveće svetsko tržište i ogroman pokretač rasta svih drugih zemalja", rekao je Obama na konferenciji za novinare.
Predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva je, međutim, upozorio da bi takva politika mogla "dovesti do bankrotstva svetažž.